Stadiile Justitiei sau ale aplicarii legii. De multe ori auzim ca procurorii sau judecatorii doar au aplicat legea (asa cum este ea). Si la Nuremberg s-a auzit asa, si in procesele comunismului la fel….. Nu am avut domne ce face, am aplicat legea….asa cum era ea ….
Justitia ca activitate ideatica trebuie sa parcurga pana la capat drumul Gandirii Morale. Daca se opreste la “aplicarea legii si atat”, adica la etapa conventionala animata de obedienta fata de lege si nimic altceva, drumul este incomplet….
Mai intai Jean Piaget si apoi Lawrence Kohlberg au discutat (a se citi au fundamentat) despre gandirea morala. L. Kohlberg identifica urmatoarele nivele/stadii:
Nivel Stadiu Directia Sociala
Pre-conventional
1 Pedeapsa si Obedienta
2 Individualism, Instrumentalism.
Conventional
3 „Fata buna/Baiat bun”
4 Lege si Ordine
Post – Conventional
5 Contractul social
6 Constiinta/Principii
Primul stadiu este identificat la scoala primara cand copii se poarta in acord cu normele sociale general acceptate pentru ca asa li-se spune de cineva cu autoritate (parinte, invatator, etc.). Obedienta este insotita de frica pedepsei. Al doilea nivel are in vedere faptul ca actionand conventional este in interesul sau. Al treilea nivel are la baza ideea de a face lucrurile care sunt acceptate de altii. Al patrulea stadiu are in vederea legea si obedienta fata de litera legii.
Kohlberg considera ca al 5-lea si al 6-lea stadiu sunt foarte rar atinse de majoritatea adultilor. Stadiul 5 are in vedere intelegerea contextului social si a firii lucrurilor, in timp ce stadiul 6 se bazeaza pe principiile universale ce necesita a fi aplicate de catre constiinta.