undefined undefined
www.niculeasa.ro

Publications

Find out our latest publications.

Impozitul de profit: atractiv pentru investitori, dar dificil de aplicat

26.09.2014

Impozitul pe profit, prin cota de 16%, este extrem de atractiv pentru cei care doresc sa investeasca in spatiul european, a declarat pentru AvocatNet.ro George Trantea, avocat in cadrul casei de avocatura Niculeasa. In opinia sa, impozitul pe profit ramane principala carte de vizita a unui sistem fiscal, in special unul european, iar din fericire, despre Romania nu se poate spune ca are o carte de vizita respingatoare, ci din contra.

Cum ii contrazice Miskin, Nehliudov si Cicikov pe Berdiaev si Leontiev

16.05.2014

Rog sa-mi fie iertat caracterul sententios al acestor randuri, intelegandu-se faptul ca asum inclusiv caracterul eronat al perspectivei de mai jos asupra acestor trei personaje. De asemenea, sunt convins ca astfel de catalogari nu pot fi privite altfel decat cum grano salis, in lipsa unor explicatii pe masura incadrarilor.

Despre etica in avocatura

13.05.2014

Putem vorbi despre etica in avocatura? Exista concurenta neloiala in piata serviciilor juridice? Ce inseamna iesirea unor firme straine din piata locala de avocatura? Acestea sunt doar cateva intrebari le care au raspuns Madalin Niculeasa, Bogdan Marculet si George Trantea, avocati la Niculeasa Law Office, in cadrul cele mai Interviurilor 3 in 1, cea mai noua serie de dezbateri organizate de WALL-STREET.RO.

Hainele cele noi ale Imparatului si Arbitrajul

24.03.2014

Discutam deunazi cu un reprezentant al unui investitor despre incredere si despre cum el si cei pe care ii reprezinta si-au pierdut increderea in arbitrajul comercial. Motivul este unul simplu: la CCIR profesionistii au deturnat instituţia arbitrajului spre a o folosi in scopuri personale.

Avem dreptul la o lege clară şi previzibilă

21.02.2014

Observ cu părere de rău că în ultima vreme deciziile Curţii Constituţionale sunt dezbătute din perspective preponderent politice şi mai puţin juridice. Poate prea mult balanţa înclină spre aspectul de „tabloidizare” şi prea puţin asupra efectelor pe care deciziile Curţii Constituţionale le au atât pentru jurişti, pentru profesioniştii dreptului, cât şi pentru societate, în general. Astfel, deşi deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial, astfel încât să profite tuturor celor interesaţi, puţin folosesc sau cunosc implicaţiile acestora.

Când interesul privat conduce statul sau despre avantajul concurenţial procurat de mediul economic de la cel politic !

11.02.2014

Începând cu AMCHAM şi terminând cu Consiliul Investitorilor Străini sau Asociaţia Oamenilor de Afaceri, cu toţii se plâng de modalitatea de organizare şi funcţionare a statului, în sensul că acesta (statul) este birocratic, socialist, nepregătit, escroc cu contribuabilii, lipsit de perspectivă sau dezinteresat, etc.

Fiscalitate la inceput de an. An electoral.

24.01.2014

Masurile fiscale anuntate cu surle si trambite in presa economica din ultimele zile, apocaliptice pentru investitori, economie, viitor, referitoare la tranzactii artificiale, lipsesc cu desavarsire din agenda publica a proiectelor normative ale Ministerului de Finante. In aceasta agenda se regasesc insa unele masuri pe care unii contribuabili le asteapta de o viata...profesionala. Publicat pe 20 ianuarie 2014, maretul proiect de modificare a Codului Fiscal si, mai ales, a Codului de Procedura Fiscala ar fi cu adevarat un pas inainte in crearea unui cadrul legislativ stabil pentru investitii.

CAS, CASS. Statul da dintr-o parte si ia inapoi din alta

20.01.2014

Inceputul anului 2014 este marcat de zbateri si dezbateri fiscale dintre cele mai intense, printre care impozitul pe constructii, certificarea declaratiei de impozit pe profit care este acum obligatorie, iar maine nu mai e, aplicarea CASS pentru veniturile din chirii sau reducerea CAS incepand cu vara lui 2014.

Unde cred eu ca UNBR are dreptate. Sau de ce nu cred ca are dreptate in totalitate.

20.01.2014

In mai putin de 2 luni de zile, UNBR a promovat doua initiative legislative semnificative pentru profesia de avocat. Prima priveste modificarea Statutului profesiei cu privire la formele de publicitate profesionala respectiv publicitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat, iar cea de-a doua, nefinalizata inca, priveste dreptul avocatilor de a reprezenta clientii in fata Curtilor de Apel, ICCJ respectiv Curtea Constitutionala.

Increderea educata - principala arma a antreprenorului roman in raporturile cu partenerul comunitar

19.12.2013

Ai nostri antreprenori sunt din ce in ce mai prezenti in spatiul comunitar, insa nu au invatat inca sa actioneze conform practicilor comerciale europene. Mai avem de parcurs un drum lung de la comertul cu banii jos, la semnarea de contracte in care partile isi aleg legea aplicabila si sediul arbitrajului.

Facturile electronice intra in vigoare din 1 ianuarie 2014. Ce trebuie sa stie firmele pentru le putea utiliza

17.12.2013

Facturile in forma electronica pe care firmele le vor putea emite si transmite de anul viitor partenerilor comerciali vor presupune pentru emitenti indeplinirea anumitor conditii

Trebuie evitat pericolul ca scaderea CAS sa fie o simpla arma politica

12.12.2013

Avocatul Bogdan Marculet a explicat pentru AvocatNet.ro in ce conditii se poate reduce contributia de asigurari sociale (CAS), dupa ce saptamana trecuta, cu ocazia dezbaterii proiectului de lege a bugetului de stat pe 2014, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, s-a angajat ca in aprilie 2014 sa prezinte in Parlament actul normativ prin care sa se prevada reducerea CAS cu 5% incepand cu 1 iulie 2014.

2013 a fost anul migalei, muncii si agoniselii

12.12.2013

Wall-Street.ro continua seria de interviuri cu avocati de business despre bilantul anului 2013. Raspunde astazi Madalin-Irinel Niculeasa, coordonatorul societatii de avocatura Niculeasa Tax & Regulatory.

Colecta de jurisprudenta administrativ-fiscala in vederea continuarii procedurii de infrigement

10.12.2013

Desi pare neobisnuit, prezentul articol are exact scopul declarat in titlu si anume acela de a determina strangerea unui numar cat mai mare de decizii ale instantelor din Romania in care acestea au admis argumentele autoritatilor fiscale referitoare la exceptia inadmisibilitatii (sau a prematuritatii in unele redactari) unei actiuni in contencios administrativ-fiscal in lipsa unui raspuns la contestatia administrativa emis in termen legal.

Diferenta dintre patrimoniu si proprietate la noul impozit pe constructii

26.11.2013

Se vorbeste zilele astea ca legiuitorul a gresit atunci cand a stabilit baza de impunere a impozitului pe constructii intrucat s-a referit la constructiile care se afla in patrimoniul contribuabilului si nu la cladirile care se afla in proprietatea aceluiasi contribuabil.

Fuga de realitate sau despre sinceritatea bugetara! Privatizarea legii, nesinceritatea bugetara, ce mai urmeaza pentru stat?

13.11.2013

Dupa ce mediul privat a suportat consecintele ignorarii si pervertirii realitatii a venit randul mediului public, statului sa-si creeze propria realitate, ignorand-o pe cea care noi ceilalti o vedem.

Despre privatizarea legii!

16.10.2013

Asistam in aceasta perioada la un fenomen de asa-zisa privatizare a legii, de pierdere de catre stat a atributului legiferarii. In cazul concret al Romaniei, aceasta senzatie functioneaza pe mai multe planuri: legi facute de Parlament, dar de nespecialisti, legi facute de grupuri private de specialisti si aprobate de Guvern sau de Parlament in procedura urgenta...

De ce ma doare sufletul cand imi platesc impozitele!

11.10.2013

Plata taxelor si a impozitelor nu este un act unilateral, abstract si necauzal al contribuabilului ci este o relatie bilaterala care tine seama cu predilectie de nevoile si de resursele contribuabililor.

Avocatul Madalin Niculeasa: As prefera un impozit de 20%, dar cu mai multe exceptari decat deductibilitati

11.10.2013

Madalin-Irinel Niculeasa, coordonatorul societatii de avocatura Niculeasa Tax & Regulatory, semnaleaza ca, in ciuda unui impozit de 16%, birocratia permite, spre exemplu, organului fiscal in mod unilateral si nefundamentat sa respinga cheltuieli deductibile.

Despre caini, pisici, cai, magari si asini in avocatura

11.10.2013

Parca niciodata nu a fost mai actuala vorba lui Socrate vorbita cand se intorcea din Agora si un prieten il intreaba ce a vazut acolo - multi oameni si foarte putini cetateni. Asa si in avocatura...

Calificarea unei operatiuni complexe ca fiind o prestatie economica unica in scopuri de TVA

17.06.2013

Constituie o realitate incontestabila faptul ca, in prezent, majoritatea operatiunilor economice desfasurate de profesionisti pot fi caracterizate drept operatiuni economice complexe care inglobeaza mai multe prestatii din punct de vedere cantitativ. Complexitatea, pe de-o parte, si tehnicitatea, pe de alta parte, din ce in ce mai ridicata a acestor operatiuni ridica numeroase probleme din punct de vedere fiscal, in special in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil.

De ce nu are dreptate Preşedintele Băsescu

13.06.2013

Preşedintele învaţă şi învaţă repede. Dacă în 2009 acesta a fost suspendat şi pentru că actuala putere a avut jurişti mai buni şi mai dibaci în ale legilor, acum se pare că Preşedintele Băsescu şi-a învăţat lecţia şi lucrează cu aceleaşi mijloace, mai dibace chiar, aş putea spune, însă nu până la capăt.

Opinie separată la concluziile Domnului Tapalagă. De Un avocat fără ţară.

19.04.2013

Hotnews a publicat (18.04.2013) un articol scris de Domnul Tapalagă relativ la modalitatea în care Comisia Juridică din Camera Deputaţilor s-a raportat la Cererea de reexaminare formulată de Preşedintele României cu privire la modificarea art. 82 (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Hotararea de Guvern privind favorizarea termocentralelor incalca legislatia europeana

11.04.2013

In Monitorul Oficial de luni a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 138/2013 privind adoptarea unor masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica, hotarare ce a starnit revolta instantanee a mediului de afaceri, in special a producatorilor de energie „verde” sau a producatorilor de energie, asa numita, „ieftina”.

Când impunerea devine sancţiune, iar limitarea suveranităţii este pedeapsă sau în alt fel despre situaţia din Cipru!

27.03.2013

Ar fi bine dacă situaţia Ciprului ar fi doar o chestiune izolată, un moft al Uniunii Europene cu privire la paradisurile fiscale, o măsură de eficientizare economică drept contrabalans pentru împrumutul acordat, însă cred că este vorba despre ceva mult mai profund decât impozitarea depozitelor bancare, şi anume despre punerea în discuţie a fundamentului taxelor şi impozitelor, respectiv a rosturilor şi resorturilor suveranităţii naţionale.

Despre majoritatea celor putini sau de ce nu poate statul sa imi ceara sa platesc taxe si impoazite concomitent cu acceptarea politicienilor needucati fundamental, uman si profesional!

11.03.2013

Prevalenta fiscalului asupra economicului

20.12.2012

Supunerea obligatorie a agentilor economici la controale anterioare demararii activitatii economice propriu-zise in vederea inregistrarii in scopuri de TVA prin exercitarea acestei optiuni inainte de atingerea pragului de 65.000 de euro, conduce la aparitia unui nou principiu: prevalenta intereselor fiscale asupra celor economice.

Planificarea fiscala agresiva: calea spre paradis?

03.12.2012

Conform Agendei Europene (AGENDA/12/40), la 06.12.2012, Comisarul lituanian Algirdas SEMETA insarcinat cu domeniile fiscale, vamale, de audit si anti-frauda, va proceda la publicarea unui set de masuri menite a combate, printre altele, planificarea fiscala agresiva si efectele pe care le au paradisurile fiscale asupra colectarii obligatiilor fiscale ale statelor membre. Efecte ale acestui impuls european de lupta anti-frauda, prin care optimizarea fiscala este pusa la zid precum evaziunea, sunt resimtite deja in declaratiile ministrilor de finante ale statelor membre.

Despre desemnarea Primului-Ministru dupa 9 Decembrie!

29.11.2012

Avem nevoie de un buget sincer

27.11.2012

Apropierea sfarsitului de an aduce intotdeauna in discutie subiectul bugetului de stat pentru anul urmator. Fie ca este vorba de nivelul deficitului din produsul intern brut pe baza caruia este construit bugetul, de liniile directoare ale bugetului, sau de structura bugetelor diferitelor sectoare, cum ar fi apararea, sanatatea, turismul, etc., bugetul de stat este aproape intotdeauna contestat, genereaza nenumarate nemultumiri si critici

Despre scris si vorbit!

16.11.2012

Eu spun ca scrisul trebuie sa fie diferit de vorbit, dupa cum vorbitul trebuie sa fiinteze diferit de scris. Exista puncte de vedere comune, dar ceea ce defineste fiecare activitate intelectuala (sau care ar trebui sa fie intelectuala!) mentionata anterior sunt diferentele si nu asemanarile dintre cele doua. Scrisul comunica. Vorbitul convinge. Sunt multe profesii care sunt obligate sa coroboreze scrisul cu vorbitul, inclusiv profesia de avocat.

Romania are nevoie de oameni care sa stie cum sa implementeze solutiile, de tehnicieni!

16.11.2012

Din ce in ce mai des am observat atat in mediul politic cat si in mediul de business distinctia dintre nivelul tehnic si nivelul politic (nu neaparat ideologic) al deciziei sau solutiei. Primul nivel are in vedere rigoarea, pragmatismul, solutia care poate fi implementata, procedura de implementare, in timp ce cel din urma nivel are la baza viziunea si nu rigoarea, generalitatea si nu solutia sau modalitatea de implementare, rezultatul de atins si nu realitatea implementarii.

Exproprierea de fapt prin intermediul planurilor urbanistice

08.11.2012

Prezentul articol porneste de la prezentarea unor situatii de fapt pentru a atrage atentia asupra unei practici larg raspandite si evident nelegale: exproprierea de fapt a bunurilor imobile, in special a terenurilor, pentru construirea intr-un viitor nedefinit a unor obiective de interes public.

The issue of judicial security in Romania

15.10.2012

The coming into effect of the 2011 Civil Code and the 2013 Code of Civil Procedure has generated a great deal of heated debate in the Romanian judicial landscape, questioning the security of the regulated legal relationships, from the point of view of their accessibility, predictability and applicability, both for the authorities in charge with their enforcement and more precisely for the ones primarily affected, namely the citizens.

Despre ceva simplu: complicarea fiscalitatii

24.09.2012

Evitarea complicarii se poate realiza nu neaparat prin modificari substantiale sau prin revolutii fiscale, ci prin coerenta, asezare consistenta si justa a taxelor si impozitelor, coroborand toate planurile implicate: fiscal, bugetar, contabil, etc.

Despre varsta si intelepciune in materie juridica

24.09.2012

Trebuie abandonata premisa absoluta si irefragabila conform careia varsta este garantia suprema a culturii juridice. Centrul de greutate trebuie sa cada pe cultura si educatie intrucat acestea-s singurele care ne ajuta sa trecem gardul.

Ce face profesia pentru mine caci stiu ce fac eu pentru ea?

16.08.2012

Oare exista un just echilibru intre ceea ce dau si ceea ce primesc? Si intrebarea mea nu are legatura cu aspectul cantitativ al relatiei si nici cu relatia avocat-client. Problema mea este cu profesia, privita la nivel general, ca organizare si functionare. Sa le luam pe rand. Mai intai ce dau si apoi ce primesc.

ANRE schimba modul de calcul al preturilor la gaze

19.07.2012

Desi multe din fostele reglementari, de natura tehnica, se regasesc si in actuala Metodologie, preluate mai mult sau mai putin identic, aceasta aduce o serie de noutati.

De ce avem nevoie de o Curte Constituţională puternică?

05.07.2012

Multe lucruri pot fi spuse intr-un sens sau celălalt, inclusiv argumente care să susțină în mod rezonabil punctul de vedere al majorității guvernamentale.

Ultimele modificari ale Codului Fiscal incalca prevederile comunitare

04.07.2012

Diminuarea deductibilitatii TVA cuprinse in facturile emise dupa intrarea in vigoare a OUG 24/2012, pentru autoturismele achizitionate anterior datei de 1 iulie 2012 prin intermediul unui contract de leasing sau al unui contract de cumparare in rate, incalca principiile comunitare ale securitatii juridice si al proportionalitatii recunoscute de jurisprudenta comunitara in materia deductibilitatii TVA.

Statul roman renunta cu greutate la preturile reglementate in energie

03.07.2012

Calendarul eliminarii preturilor reglementate in sectorul energiei trebuie corelat cu principiile stabilite la nivel comunitar.

Proiectul legii energiei nu corespunde in totalitate principiilor si standardelor europene

21.05.2012

Proiectul legii energiei, in forma in care a fost aprobat de Guvern in cursul saptamanii trecute si transmis catre Parlamentul Romaniei, face parte din masurile de transpunere a Directivei 2009/72/CE privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si de abrogare a Directivei 2003/54/CE.

Incidența termenului rezonabil in materia colectarii creantelor fiscale

21.05.2012

Prin doua hotarari din data de 29 martie 2012, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a solutionat conflictul dintre principiul termenului rezonabil si cel al efectivitatii colectarii impozitelor directe si a TVA. Castigatorul, la puncte, a fost principiul termenului rezonabil ce se impune in fata incapacitatii autoritatilor administrative si al instantelor de a gestiona colectarea impozitelor si taxelor intr-o maniera eficienta.

Cateva aspecte cu privire la regimul RASDAQ sub aspectul procedurii de retragere a actionarilor

18.05.2012

In ultima perioada de timp, mass-media a adus in discutie publica regimului juridic al RASDAQ, atat din perspectiva dihotomiei piata reglementata - piata nereglementata cat si din perspectiva situatiei actiunilor cotate pe aceasta platforma, inclusiv in ceea ce priveste procedura de retragere a actionarilor.

Ce aduce nou proiectul de regulament privind autorizatiile si licentele in sectorul gazelor naturale?

18.05.2012

La data de 3 mai 2012, s-a publicat pe site-ul ANRE un proiect de regulament privind acordarea autorizatiilor si licentelor in sectorul gazelor naturale (in continuare - Proiectul de regulament - ). In prezent, acordarea autorizatiilor si licentelor in sectorul gazelor naturale este reglementata printr-un Regulament din 25 septembrie 2000, aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 784/2000.